ENGLISH 021-26402340 unitradmed.ir@gmail.com
ENGLISH 021-26402340 unitradmed.ir@gmail.com

تحقیقات درس مفردات: اسرول

استاد: دکتر اکبر محمدی

موضوع مقاله: گیاه اسرول


نام علمی گیاه اسرول Rauvolfia Serpentina  از خانواده Apocinacae  می باشد.

نام فارسی و اردوی آن اسرول است .

نام انگلیسی آن  Indian Snakeroot  می باشد.


ماهیت:

اسرول گیاهی بوته ای است که ارتفاع آن به 60 سانتی متر می رسد.

 برگ های گیاه اسرول بیضی شکل، نسبتاً بزرگ و سبز کم رنگ اند و هنگام بریده شدن نوعی شیرابه از آن خارج می شود.

گل های اسرول کوچک ، شیپوری شکل ، سفید و با پایه های صورتی هستند و هر گل 5 گلبرگ دارد.

میوه گیاه اسرول ابتدا سبز است ، هنگامی که کامل می رسد سیاه می شود و شبیه دو آلبالوی به هم چسبیده ، دو قلو رشد می کند.

رنگ ریشه گیاه اسرول قهوه ای کم رنگ و پوست آن نرم و نازک است و در اثر کوبیدن ، به راحتی جدا می شود. در طول ریشه آن چندین خط و شیار وجود دارد . اسرول بو ندارد، ولی مزه اش بسیار تلخ است.


محل رویش:

ارتفاعات هیمالیا ، پاکستان ، میانمار، هند، نپال و تایلند می باشد.


بخش دارویی گیاه: ریشه گیاه دارویی است.


طبیعت اسرول:

طبیعت اسرول سرد و خشک است .


مصلح اسرول: فلفل سیاه می باشد.


 فایده خاص گیاه :  به عنوان پایین آورنده فشار خون و مسکن درد استفاده می شود.


افعال و خواص اسرول:

ریشه اسرول مسکن اعصاب ، مخدر ، پادزهر سموم ، مصفای خون، منوم(خواب آور)  و مقوی رحم است.

خوردن پودر ریشه اسرول ، باعث خروج جنین مرده، و مسکن درد و درمان نیش مار، عقرب، و زنبور است و به رفع صرع ، جنون، فشارخون بالا ، اختناق رحم ، مالیخولیا، تب ، یبوست ، بیماری های کبدی ، وسواس و بیماری های روانی مانند اسکیزوفرنی بسیار کمک می کند.

خوردن سفوف(کوبیده و تفت داده شده) آن به همراه گلاب پیش از خواب ، به درمان بی خوابی بسیار کمک می کند.


مواد تشکیل دهنده اسرول :

درریشه گیاه اسرول ، آلکالیدهای اجمالین، اجمالینین ، اجمالیسین، راولفین ، رزرپین ، سرپانتین ،سرپانتینین، لولئورزین وجود دارد.سرپانتینین آلکالوئیدی زرد رنگ است .

 مجموع همه آلکالوئیدهای ریشه گیاه اسرول حدود 8/0 تا 3/1 درصد است. در ریشه این گیاه یک استرول و یک سوپوسترول نیز وجود دارد.


مقدار مصرف:

 شش رتی(121/0 گرم)  تا یک ماشه (برابر با 972/0 گرم) در هر بار مصرف می باشد.


مضرات:

برای عضو مری  و همچنین کسانی که فشار خون پایین دارند مضر است و باید با احتیاط مصرف شود.


منع مصرف:

در زنان باردار ممنوعیت مصرف وجود دارد.


منابع :

  • دایره المعارف طب سنی مفردات، ابوالقاسم سلطانی
  • سایت های اینترنتی ir ، batisarta.com ، Wikimedia.org

 


تهیه و تدوین:

سهیلا رحمانی- هاجر کهندل ( از دانشجویان دکترای طب سنتی موسسه پیشگامان طب سنتی ایرانیان، دانشگاه UTMA)

 

 

مقالات مرتبط

پاسخ

fa_IRPersian