Cuscuta Epithymum Murr
C.minor C.Bauhin, C.acutiflora Rota
افتیمون:
مشخصات ظاهری:
این گیاه به حالت طفیلی بر روی گیاهان مختلف مانند کتان، Thymus Sepylum، یونجه، شبدر و Calluna Vularis (از تیره Ericaceae) بسر میبرد.
اطلاعات درمانی
این گیاه حاوی سابونینها و تاننها است که اثرات ملینی گیاه را به این ترکیبات نسبت میدهند.
نحوه مصرف
خوراکی
تعداد دفعات، مقدار و زمان مصرف
– گیاه تازه را با سالاد ترکیب و قبل از وعده غذایی مصرف میکنند.
– 5/1 گرم یا نصف قاشق چایخوری از پودر گیاه را به 200 میلیلیتر آب جوش اضافه کرده پس از 1 دقیقه محلول حاصل را صاف و یک فنجان از آن را در بین وعدههای غذا روزانه مصرف میکنند.
مصارف سنتی
– یبوست
– سخت ادراری
– اختلالات طحال
– اختلالات کبدی
موارد تحقیق یا تأیید شده
طب ایرانی اسلامی
این گیاه گرم و خشک در درجه دوم است و اثرات زیر را دارد:
– مسهل سودا و بلغم
– ضدتشنج
– ضد مالیخولیا
– در سردرد مفید است.
منع مصرف
– بارداری
موارد احتیاط
– شیردهی
عوارض جانبی
مصرف به مقدار توصیه شده با عارضهای همراه نخواهد بود.
مصرف بیش از اندازه
– تهوع
– استفراغ
مصلحات و تدابیر:
افعال و خواص:
اگر ده درهم افتیمون را در یک من شیر تازه دوشیده شده بخیسانید و پس از صاف کردن، پانزده درهم سکنجبین ساده به آن بیفزایید تا بریده شود و سپس آن را بچلانید، نوشیدن آب به دست آمده به مدت هشت روز متوالی، برای درمان تشنج و خدر مفید است. چنانچه بیست درهم تخم کوبیده
شده کافشه را در کیسه بریزید و در دو
رطل شیر نیمهگرم وارد کنید، سپس آن قدر بمالید
تا همه شیرهاش داخل شیر شود؛ تا بسته شدن شیر
صبر کنید؛ سپس آن را بچلانید تا همه آب آن جدا شود،
نوشیدن این آب با شش درهم افتیمون، مالیخولیا،
مانیا، جنون و وسواس سوداوی را بهبود میبخشد.
ضماد افتیمون پخته شده در روغن، روی نواسیر مفید است.
مقدار مصرف: به تنهایی، چهار مثقال. به صورت دوای جوشاندنی به همراه ادویه دیگر، تا ده درهم، تخم افتیمون، به تنهایی تا دو درهم؛ ولی به صورت ترکیب با ادویه دیگر، چهار درهم.
مضرات: ریه، افتیمون باعث تشنگی، اضطراب و غشی میشود و برای گرم مزاجان و جوانان مضر است.
صور داروئی:
نام دارو: سودابر (افتیمون)
و خیال و بیماریهای روانی؛
2- و همچنین درمان یبوست مزاج، تیرگی رنگ و تیرگی ادرار و کک و مک.
3- خوردن ناخن؛
4- یخ کردن زانو تا کف پا.
5- لکههای قهوهای پررنگ.
6- بیخوابی ناشی از سودا.
7- وسواس
8- زودرنجی، روحیه بسیار عاطفی.
دستور مصرف:
صبح ناشتا به اندازهی یک فندق تا بهبودی کامل میل شود. افراد و تا هفت سال نصف و زیر دو سال یک چهارم بزرگسالان میل کند.
نکته: اگر بیش از یک قوطی تجویز شود از هفته دوم به اندازه دو فندق صبح ناشتا میل شود.
نافع بود از جهت تباهى مزاج سرد و درد جگر و معده و سپرز و درد گرده و رحم و حيض كه بسته باشد و قولنج بگشايد و مسهلى است بىمشقّت و مرضهاى كهنه را كه از بلغم غليظ بود زايل كند و بدن را از اخلاط فاسد پاك كند و قوّت دهد و فربه گرداند و بادهاى موذى بشكند و سدّه جگر و سپرز را بگشايد و درد سينه و ضيق نفس را زايل كند و كسى كه رنگ او زرد باشد مفقود كند و استسقا و درد سر و جذام و برص را نافع بود و اخلاطى كه در گرده و مثانه باشد بگدازد و لقوه و رعشه و فالج و خناق و صرع زايل كند، و جالينوس گفت كه اين تركيب پيش از من ساختهاند به اسم ملكى كه در زمان [پيش] بوده است از ملكان يونان و اسم آن ملك ثيادريطوس بوده است؛ صنعت آن: صبر سقوطرى بيست و پنج درم، غاريقون بيست درم، زعفران و وج و دارچينى و مصطكى و روغن بلسان و فرفيون و فلفل ابيض و اسود و دارفلفل و جنطيانا و مرّ و فقّاح اذخر و فو و حماما از هريك دو درم، قسط و كمادريوس و افتيمون و اسارون و سليخه و سقمونيا از هريك دو درم، سنبل الطّيب سه درم و نيم، كوفته و بيخته، با سه چندان عسل كف گرفته بسرشند، شربتى چهار مثقال. قوّت اين تا چهار سال باقى باشد.
خفقان و وسواس و ضعف دل زايل كند و نشاط آورد؛ صنعت آن: مرواريد ناسفته و بسّد از هريك پنج درم، كهربا دو درم و نيم، صندلين و آمله و طباشير سفيد از هريك چهار درم، گاوزبان پنج درم، تخم كاسنى دو درم و نيم، زرنباد دو درم، درونج عقربى يك درم، افتيمون و ورق گل سرخ از هريك سه درم، سادج دو درم و نيم، بالنگو و فرنجمشك از هريك دو درم و نيم، زعفران و عنبر اشهب از هريك، يك درم، كافور نيم درم، عود خام پنج درم، گشنيز خشك دو درم و نيم، خشخاش و گل ارمنى و بنفشه از هريك دو درم، زر محلول و نقره محلول از هريك درمى، لعل نيم مثقال مجموع كوفته و بيخته، مشك خالص نيم درم، جواهر تمام تراكيب بايد كه صلايه كنند و الّا هيچ خواص ندهد و به صد و هشتاد مثقال شراب سيب و حماض بسرشند.
داروى نافع است. بادهاى بد از تن بيرون آورد و اسهال بىرنج بود و [در] ديوانگى و استرخا و سكته به كار آيد؛ صنعت آن: تخم حنظل پانزده درم، بصل الفار هشت درم، غاريقون ده درم، سقمونيا پانزده درم، خربق ده درم، كمادريوس و اسقورديون از هريك پنج درم، افتيمون ده درم، صبر پانزده درم، حاشا دو درم، سليخه و فراسيون از هريك هفت درم، فلفل سياه و دارفلفل و سنبل و زعفران و مرّ صافى و دارچينى و فطراساليون از هر يك چهار درم، جاوشير سكبينج و عصاره افسنتين و اسطوخودّوس از هريك پنج درم، بسفايج هفت درم، جند بيدستر و زراوند و زنجبيل و جنطياناى رومى از هريك سه درم، كوفته و بيخته، به انگبين بسرشند و بعد از شش ماه به كار برند. شربتى چهار درم با يك درم نمك در طبيخ افتيمون، و اين نسخه معتمد است.
مقاله:
یافتهها: میانگین اضطراب احساسی، اضطراب شناختی، اضطراب رفتاری و اضطراب فیزیکی قبل از مداخله به ترتیب
و بعد از مداخله به ترتیب
نتایج نشاندهنده کاهش معنیدار نمرات پسآزمون نسبت به پیشآزمون در مولفههای احساسی، شناختی، رفتاری و فیزیکی اضطراب بود
نتیجهگیری: میتوان از شیر افتیمون به عنوان مکمل درمان در مراکز درمانی در ارتباط با بیماریهای خاصی که اضطراب جزئی از ویژگیهای آنهاست با در نظر گرفتن وضعیت طبخ و مزاج مبتلایان استفاده کرد. مطالعات بیشتر دراین زمینه ضروری است.
مقاله
منابع:
محقق:
مهدی متقی
فرشته ساده حسین